Ovenschotel met witloof en gehakt - Hoeve Mahieu
IMG 20210219 122121 1

Ovenschotel met witloof en gehakt

Ingrediënten (3-4 porties)

  • Boter / olijfolie
  • Ajuin 1
  • Witloof 3-4 stronken
  • Aardappelen +/- 5-6 grote
  • Gehakt +/- 600-700g
  • Gemalen kaas (vb. emmentaler) +/-150g
  • Parmezaanse kaas +/-100g
  • Rode pesto 1 potje
  • Mascarpone +/-100-200g
  • Eieren 1-2 stuks
  • Melk
  • Nootmuskaat
  • Kruiden naar keuze

Bereiding

1 Schil de aardappelen, snij ze in kleine stukjes en kook ze in water in een 1e kookpot (je kan de aardappelen ook stomen).

2 Snij de ajuin tot fijne snippers. Snij de witloofstronken overlangs in twee, verwijder het hart, en snij ze daarna in stukjes. Verwarm een 2e kookpot op een zacht vuur en smelt er een klontje boter in (of voeg een scheutje olijfolie toe). Stoof de ajuinsnippers voor enkele minuten en roer af en toe.

3 Voeg daarna het gesneden witloof toe en laat bakken gedurende 10-15min op een licht vuur (je kan het witloof ook stomen). Voeg wat peper en zout toe. Voeg eventueel ook wat water toe zodat het witloof niet aanbakt.

4 Giet de aardappelen af. Voeg een klontje boter, 1 of 2 eierdooiers en een scheutje melk toe. Stamp tot een smeuïge puree en breng op smaak met nootmuskaat.

5 Bak het gehakt in een scheutje olijfolie (of boter) in een aparte steelpan en voeg kruiden toe naar wens. Eens gebakken, voeg nog een blikje tomatenpuree toe, een beetje gemalen kaas en roer goed door.

6 Voeg de Mascarpone en de rode pesto toe aan de kookpot met ajuin en witloof en roer goed door. Voeg daarna de Parmezaanse kaas en eventueel nog wat kruiden toe.

7 Neem een ovenschotel en vul deze in 3 lagen:

  • Een eerste (onderste) laag: het gehakt (vermengd in wat tomatenpuree en gemalen kaas).
  • Een tweede (middelste) laag: de saus van witloof, pesto, mascarpone en Parmezaan.
  • Een derde (bovenste) laag: smeer de puree mooi open tot de ovenschotel gevuld is.

8 Bestrooi het geheel met de rest van de kaas en zet in de oven (hete lucht functie, eventueel grill) gedurende een 20-tal minuten.

9 Serveer.

10 Smakelijk!

IMG 20210219 122121 1